Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2018 18:06 - Криптобум
Автор: vaskoblue Категория: Бизнес   
Прочетен: 561 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2018 18:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Един от най-забележителните процеси, които наблюдавахме през 2017 г.  безспорно беше бума на интереса към криптовалутите, което доведе и до главоломно поскъпване на основния инструмент в тази среда- биткойн.  От цена варираща около 1 000$ за един биткойн в началото на 2017г. пазарът достигна нива малко под 20 000$ към края на годината.  Интензитета на поскъпване не само на биткойна, но и на други финансови инструменти базирани на блокчейн технологията накара много финансови анализатори да определят криптовалутите като “икономически балон”, докато други прогнозираха, че това е само началото на дигиталната икономика, която ще измести конвенционалната в бъдеще.

Балон ли са криптовалутите?

image

Спекулативният (икономическият) балон се характеризира с търговия на ценови нива значително превишаващи истинската стойност на търгувания актив. Можем ли към днешна дата да дадем някаква оценка на “истинската” стойност на тези активи? Отговорът на Morgan Stanely е – не.  Реалната цена на този актив се определя от популярността на технологията, която той представлява. Колкото повече хора ползват тази система за разплащане, толкова по-търсени ще са тези активи, а цената ще расте и обратно ако не се ползват този тип разплащания цената би била 0. Едно от най-привлекателните неща на криптовалутите е, че те спестяват време и средства при транзакциите, което ги превръща в сериозна иновация,  полезна както за банките, така и за хората. За съхранение на транзакциите повечето криптовалути ползват блокчейн технологията, която накратко представлява верига от групирани в блокове записи на криптираните транзакции. Видовете криптовалути нарастват непрекъснато и към този момент наброяват 1 384, а пазарната капитализация на всички търгувани инструменти е 725 млрд $. ( източник- coinmarketcap.com).

  Разликите между различните криптовалути се коренят в протокола на транзакциите, начинът на съхранение на данните, метода на криптиране и инициирането на самите валутни единици. Това е цял, относително нов, син океан, в който плуват различни по обем и изглед организми и има достатъчно място за много нови. Най-голямата опасност пред криптовалутите се явяват евентуалните регулации на правителствата и/или централните банки, които могат да повлияят на цената на един или друг инструмент, но не и да сринат целия пазар, защото вече много банки ползват ripple, например, който им позволява да извършват транзакция, приключваща в рамките на няколко секунди, докато преди тази технология бяха необходими около 4 дни. От друга страна някои от тези инструменти предлагат и така наречените “умни договори” (smart contracts), което е технологична иновация, приложима в много сфери и има потенциала чувствително да намали бюрокрацията, както и да направи електронното гласуване напълно достъпно и защитено.

Имайки предвид всички тези аргументи, а съществуват и други, можем да кажем, че криптовалутите като цяло изобщо не могат да бъдат определяни като икономически балон. В някакви периоди цената на някой от инструментите може спекулативно да нараства, но до спукване на цялата “дигитална икономика” едва ли ще се стигне, дори напротив, технологичните решения на една или друга криптовалута ще намират приложения в нови и нови сфери от живота на човека. Макар първоначалната идея на първите криптовалути да е била създаването на разплащателно средство, което да е независимо от централните банки, в  днешно време тези технологии приличат по-скоро на финансови инструменти интересни за инвестиция поради все още ранния си етап на развитие.

Измама ли е биткойн?

  Самият биткойн няма как да бъде измама, поради факта, че зависи от всички участници в неговата мрежа, но сферата на криптовалутите не е застрахована от вклиняване на измамници. Последните разкрития за OneCoin го доказаха. Случайно или не в основата на тази “криптовалута” седи българката Ружа Игнатова, определяна от много като финансов гений, но и от други като някой, който просто се опитва да прокара Понци схема. В края на 2017 г. по някои медии излезе новина, че германските служби са я задържали на летището в Мюнхен и са повдигнати обвинения срещу нея за измами надвишаващи 300 милиона евро.  Така че и при криптовалутите риск от измама съществува и ако човек иска да инвестира в тези финансови инструменти трябва да ги проучи достатъчно задълбочено. Водещ елемент в изграждането на доверие е типа на инструмента- централизиран или децентрализиран. Централизираните носят по-голям риск, докато децентрализираните се ползват с по-голямо доверие, поради факта, че е много по-трудно информацията, която съхраняват да бъде унищожена.

Как да си купя?

Към днешна дата съществуват множество борси за търговия на криптовалути при различни условия и котировки,  но всички търгуват с биткойн – безспорно най-популярната криптовалута. Може би заради това, а и вероятно поради факта, че това бе първата круптовалута, можем да го приемем като крипто еквивалент на американския долар в световната търговия. Това положение обаче не е константно, защото някои от по-популярните инструменти поскъпват с различен интезитет от биткойна, което доведе до създаването на индекса- биткойн доминация, който от началото на годината спада чувствително. Съществуват няколко борси в България, откъдето е възможно да се закупи биткойн, като може би най-популярната (лично проверена от автора) е crypto.bg. Други такива борси са: cryptobank.bg;  coinfixer.com; bitcoinborsa.bg.

Има ли други интересни криптовалути освен биткойн?

За много хора биткойн е вече много скъп и непривлекателен за инвестиране и появата на биткойн кеш и биткойн голд допълнително притеснява и обърква инвеститорите, макар то да е по чисто технологични причини, обуслявани от несъвършенството на протокола за транзакции.  Ще изброя тук някои други инструменти, които според мен имат потенциал да изместят биткойн от първото му място (това не означава, че това със сигурност ще се случи, разбира се):

Етериум

Това не е просто криптовалута, това е нов тип среда в интернет пространството. Валутата в Етериум се нарича етер и на вашия електронен адрес освен нея вие можете да притежавате различни дигитални активи, управлявани от така наречените “умни договори”, които на практика са програми, изпълняващи някакво действие при възникване на предварително зададените условия. Те не могат да се променят и не може да им се влияе. Етериум разработиха и собствен език за тези “контракти”, така че всеки един потребител в мрежата може да ги създава и след това да ги предлага на други.  Това, което Етериум може да промени в световен мащаб е да унищожи бюрокрацията и да даде възможност на хората да общуват и търгуват помежду си без риск от измама. Мрежата функционира напълно от 2015г. и за много кратко време получи подкрепата както на много хора, така и на консорциуми като R3.  Към днешна дата пазарната капитализация на Етериума е приблизително 90 милиарда щатски долара.

Рипъл

Разликите му с биткойн са доста. Създаден в Сан Франциско и пуснат през 2012, той представлява протокол за разплащания, който поддържа, както криптовалути, така и конвенционални валути, но също така и суровини.  
Факта, че протокола може да се интегрира в съществуващи банкови системи го прави особено привлекателен за банковия сектор.
 Един от най-сериозните му плюсове е времето, което е нужно да се осъществи и потвърди една транзакция, което е няколко секунди, докато при биткойн това може да отнеме часове. При него няма процес по създаване на нови единици, всички те са инициирани и са в обръщение, общия им брой е 100 милиарда. Има слухове, че зад създаването му и популяризирането му стоят компании от Уойлстрийт и това е техния начин да се противопоставят на мрежите като Етериум. В последните седмици Рипъл изпревари Етериум по пазарна капитализация и вече надхвърля 120 милиарда щатски долара. Факт, който се обяснява с подписаното споразумение между SBI Ripple Asia и най-големите компании за кредитни карти в Япония, а се очаква скоро такова да подпишат и с American Express.

Кардано

Създател на Кардано е компанията Input Output Hong Kong (IOHK).

Идеята на тази блокчейн технология е да конкурира Етериум. Виртуалната валута в системата се казва Ada. Проектът реално започва през 2015 г., като peer-to-peer платформа за научни изследвания. През 2017 започва да се търгува и за малкото време до момента прави сериозен скок в цената си от над 1 500 %. Понастоящем около 26 милиарда броя Ada са в обращение, при максимален брой от 45 милиарда.  Пазарната капитализация на този инструмент към днешна дата е малко над 27 милиарда щатски долара, но времето, през което е на пазара е чувствително по-малко в сравнение с другите.

 

В заключение бих искал да споделя, че света на криптовалутите се разраства непрекъснато, пазарната капитализация на всички търгувани инструменти вече надхвърля 720 милиарда щатски долара, появяват се нови и нови инстурменти и възможности, така че вероятността цялата тази индустрия да се спука е равна на вероятността хората да решат да живеят без да ползват електричество.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vaskoblue
Категория: Хоби
Прочетен: 34750
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031