Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2013 13:07 - Смисълът на символите
Автор: vaskoblue Категория: Хоби   
Прочетен: 1119 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.03.2013 23:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

               Вечна памет на загиналите за българската свобода българи, румънци, сърби, черногорци, поляци, украинци, финландци, немци и руснаци! Благодарение на тяхната саможертва и борбеност България възкръсва на европейската политическа карта. България, държава преживяла много и оцеляла в условия, в които малко народи биха оцелели.

Искам обаче да помоля всеки един българин да се замисли дали наистина ние сме се освободили напълно. Дали наистина не сме в зависимост, дали не сме заменили зависимостта си към една империя с нова към друга. Ако в нашата столица случайно се озове човек, който не познава историята ни и се разходи из централната част, с какви ли впечатления ще остане, когато обиколи парламента?

Парламентът - символ на Републиката, как символично е разположен той? Обърнал гръб на вярата и Левски, или вярата и Левски пазят неговия гръб? Както и да го изтълкува безпристрастният посетител, то символът срещу входа му е неоспорим. Когато българският народен представител излезе от Парламента, го посреща суровия поглед на цар Александър II Николаевич- цар Освободител, прозвище което той получава не толкова защото е освободил българите от турско иго, а защото отменя крепостничеството в империята си. Този монарх безспорно заслужава уважението не само на българите и руснаците, но и на целия свят по това време заради либералните си реформи, които налага в империята, може би с изключение на поляците, които не спират своите борби за независимост от руската империя и дават хиляди жертви.

Но дали император Александър II воюва с турската империя от топли чувства към българския народ, или това просто е бил рекламния трик, с който са мобилизирани войниците, чистият идеал за свобода на ближния? Лично според мен фактът, че България е задължена да изплати на руската империя равностойността на 32 тона злато в руската валута показва, че ние прескъпо сме си платили за тази услуга. Нищо не ни е дадено даром, дори напротив, когато България най-вече е имала нужда от политическа подкрепа за приемането на границите, определени в Сан Стефанския договор, Русия се отдръпва и позволява на великите по това време сили да разпокъсат родината ни, предателство, което и до ден днешен не можем да поправим, а за някои територии вече няма надежда, защото са обезлюдени от българите и населени с други народности.

Няма как толкова много мъки и страдания да не повлияят на българското самочувствие и ген във времето. Робското ни мислене все още не е излекувано, поне така аз мисля. И фактът, че непрекъснато търсим опора и помощ от някой, по-велик, доказва това. Докато го има това мислене, то ние няма никога да бъдем свободни и според мен - не сме.

 

Кое би могло да бъде символична крачка в посока свободата? Много просто- демонтирането на паметника на цар Освободител и преместването му на мястото на този на съветската армия, паметник, който няма място в модерна и свободна България. А какво да построим срещу входа на парламента? Имаме достатъчно велики царе и ханове, които могат да бдят над този символ на свободата. Мисля си, че Хан Аспарух, на неговия кон, би бил много по-подходящ и повдигащ морала както на политиците, така и на гражданите, а и чужденецът ще научи от колко години имаме държава.  

И все пак честит празник на всички, поне за мен тази дата винаги ще бъде празник, тъй като на нея е родена родната ми майка, да ми е жива и здрава!

 

03.03.2013




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vaskoblue
Категория: Хоби
Прочетен: 34657
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031